Ρομποτική πανοπλία «δίνει» πόδια στους παραπληγικούς

Μια συσκευή σαν πανοπλία που αναπτύχθηκε από τη NASA ως μηχάνημα άσκησης για τους αστροναύτες θα μπορούσε να βρει ευρύτερες εφαρμογές στο έδαφος. Ο πειραματικός ρομποτικός σκελετός θα βοηθούσε εργάτες να σηκώνουν υπεράνθρωπα φορτία και θα επέτρεπε σε παραπληγικούς να περπατούν και να ανεβαίνουν σκάλες.
Η συσκευή, με την ονομασία X1, κρέμεται από λουριά που τυλίγονται στους ώμους και περιλαμβάνει δύο ηλεκτροκίνητα σκέλη με υποδοχές για τα πόδια του χρήστη. Το ρομπότ των 26 κιλών μπορεί είτε να αντιστέκεται στην κίνηση των ποδιών, προκειμένου να εξασκούνται οι αστροναύτες, είτε να υποβοηθά την κίνησή τους.
Πιο ευέλικτος
Ο εξωσκελετός είναι πιο ευέλικτος σε σχέση με άλλα μοντέλα που είχαν παρουσιαστεί παλαιότερα, καθώς προσφέρει δέκα βαθμούς ελευθερίας χάρη σε ισάριθμες αρθρώσεις. Πέρα από τις τέσσερις ηλεκτροκίνητες αρθρώσεις στα γόνατα και τους γοφούς, διαθέτει και έξι παθητικές αρθρώσεις που διευκολύνουν την περιστροφή, το τέντωμα του ποδιού και άλλες κινήσεις.Ο εξωσκελετός X1 αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ανθρώπινης και Μηχανικής Νόησης της Φλόριντα, το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει τις δοκιμές σε ασθενείς.
Το σύστημα βασίστηκε σε τεχνολογία που είχε αναπτυχθεί για τον Robonaut, ένα ρομπότ που προέκυψε από συνεργασία της NASA και της General Motors και εργάζεται σήμερα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.http://www.tovima.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου