Παιδί και τηλεόραση

ΠΑΙΔΙ-ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Παιδί και τηλεόραση


Ποια είναι τα αρνητικά της παρακολούθησης και πώς να τα αντιμετωπίσετε.
Είναι γνωστό πως τα περισσότερα παιδιά αγαπούν την τηλεόραση και περνούν συχνά πολλές ώρες μπροστά από αυτήν, ειδικά κατά τη διάρκεια των διακοπών από το σχολείο. Η παραμονή τους μπροστά από το παραδοσιακό αυτό Μέσο μπορεί να έχει τόσο αρνητικά, όσο και θετικά αποτελέσματα, αφού εκτός από το άγχος που μπορεί να προκαλεί, αποτελεί ταυτόχρονα έναν τρόπο για να αποκτήσουν τα παιδιά πολλές πληροφορίες και γνώσεις, μαθαίνοντας νέες λέξεις και ανακαλύπτοντας τον κόσμο της Επιστήμης, της γεωγραφία και των Τεχνών.
Το μόνο πρόβλημα είναι πως δεν περιορίζονται μόνο σε προγράμματα που είναι κατάλληλα για την ηλικία τους, αλλά κοντά στους γονείς ή τα μεγαλύτερα αδέρφια τους, παρακολουθούν συχνά και άλλου είδους προγράμματα, απορροφώντας διάφορες πληροφορίες.
Αν και κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης το σώμα όπως και το νευρικό τους σύστημα βρίσκεται σε διέγερση, δεδομένου ότι η ικανότητα των μικρών παιδιών στην απορρόφηση έντονων εμπειριών είναι σχετικά περιορισμένη, όλως παραδόξως, η παρακολούθηση των εικόνων συνοδεύεται από έλλειψη δραστηριότητας και απάθεια. Όταν μάλιστα αυτό συνοδεύεται και από την κατανάλωση τροφής, τα παιδιά ενδεχομένως να «φλερτάρουν» ακόμη και με την παχυσαρκία.
Ένα ακόμη αρνητικό, ίσως το κυριότερο, αποτελούν οι έντονες ή βίαιες εικόνες τις οποίες ένα παιδί δεν είναι σε θέση να επεξεργαστεί, καθώς το άγχος το κατακλύζει, χωρίς αυτό να διαθέτει το απαραίτητο ψυχικό ή κοινωνικό υπόβαθρο για να μπορέσει να αναλύσει τις εικόνες και να τις αποδεχτεί με τον τρόπο που το κάνει ένας ενήλικας. Η μίμηση, η επιθετικότητα, ο φόβος και οι εφιάλτες είναι οι πιο συνήθεις συνέπειες αυτής της «ανικανότητας».
Μερικές χρήσιμες συμβουλές:
  • Είναι καλό να αποφεύγεται η έκθεση των παιδιών ηλικίας 1-4 χρόνων στην τηλεόραση, καθώς το άγχος και η υπερδιέγερση του νευρικού συστήματος που προκαλεί είναι υπερβολικά για την ηλικία τους.
  •  Μετά από αυτήν την ηλικία, συνιστάται η παρακολούθηση μέχρι 30’, ενώ αργότερα, όχι πάνω από 1 ώρα την ημέρα.
  • Παρακολουθήστε τα προγράμματα μαζί με τα παιδιά σας για να ακούτε τα σχόλιά τους και να λύνετε τις απορίες τους, αφού αυτό τους δίνει, κατά κάποιο τρόπο, τη δυνατότητα να αποστασιοποιούνται από αυτό που βλέπουν και να αναπτύσσουν την κριτική τους ικανότητα.
  • Παράλληλα, είναι καλό να «απομυθοποιείτε» τον κόσμο της τηλεόρασης, μιλώντας για τον τρόπο που γυρίζονται τα προγράμματα που παρακολουθούν.
  •  Περιορίστε την πρωινή παρακολούθηση, καθώς είναι η ώρα που τα παιδιά λαμβάνουν τα περισσότερα ερεθίσματα και αν το παιδί επιμένει προτείνετε μία άλλη δραστηριότητα.
  • Προτιμήστε να δει τηλεόραση το απόγευμα και όχι μέχρι αργά.
  • Είναι καλό να είστε ξεκάθαροι μαζί τους όσον αφορά στους περιορισμούς.http://www.jenny.gr

Η λίστα ιστολογίων μου