Τί είναι η Ηπατίτιδα Α

Τί είναι η Ηπατίτιδα Α

Τί είναι η Ηπατίτιδα Α

Η Ηπατίτιδα Α είναι μία λοίμωξη του ήπατος. Οφείλεται στην εισχώρηση στον οργανισμό του ιού της Ηπατίτιδας Α. Είναι οξεία λοίμωξη, η οποία τις περισσότερες φορές περιορίζεται μόνη της. Συγκριτικά με τις υπόλοιπες Ηπατίτιδες, η Ηπατίτιδα Α είναι η λιγότερη επικίνδυνη. Υπάρχουν ωστόσο περιπτώσεις που η Ηπατίτιδα Α εμφανίζει επιπλοκές. Κάθε χρόνο παγκοσμίως εμφανίζονται περίπου 1,5 εκατομμύρια καινούρια κρούσματα.

Πώς μεταδίδεται η  Ηπατίτιδα Α

Ο ιός της Ηπατίτιδας Α είναι πολύ μολυσματικός, έτσι είναι πολύ εύκολο να μολυνθεί κανείς. Ο ιός βρίσκεται στο μολυσμένο νερό και στα κόπρανα. Μεταδίδεται από άτομο σε άτομο με την κοπρανοστοματική οδό και σε κάποιες περιπτώσεις με τη σεξουαλική επαφή (πρωκτικό σεξ). Οι χώροι με κακή υγιεινή και οι συνθήκες συνωστισμού διευκολύνουν τη διασπορά της νόσου. Ένα άτομο το οποίο έχει μολυνθεί με τον ιό της Ηπατίτιδας μπορεί να μεταδώσει τον ιό 2-3 εβδομάδες πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων και μέχρι 2 εβδομάδες μετά. Τα παιδιά προσβάλλονται ευκολότερα. Η Ηπατίτιδα Α ενδημεί στις χώρες του Τρίτου κόσμου όπου το νερό δεν είναι καθαρό και έτσι μολύνονται και οι τροφές, οι οποίες δεν μαγειρεύονται καλά. Η χρήση ενδοφλέβιων ναρκωτικών και τα ταξίδια σε χώρες που η ηπατίτιδα Α ενδημεί είναι παράγοντες κινδύνου μόλυνσης από τον ιό.

Ποιά είναι τα συμπτώματα της Ηπατίτιδας Α

Συνήθως η Ηπατίτιδα Α είναι ήπιας μορφής και πολλές φορές τις πρώτες μέρες τα συμπτώματα είναι παρόμοια με αυτά της κοινής γρίπης. Αυτά περιλαμβάνουν τα εξής: αίσθημα κόπωσης, ανορεξία, πόνο στις αρθρώσεις και στους μύες, πυρετό, ναυτία, εμέτους και διαρροϊκές κενώσεις. Στη συνέχεια κάποιο ποσοστό των ασθενών μπορεί να παρουσιάσει ίκτερο (κίτρινη χροιά δέρματος και οφθαλμών, ούρα σκούρου κίτρινου χρώματος και κόπρανα περισσότερο άχρωμα από το φυσιολογικό), συνήθως οι ενήλικες. Επίσης, πόνος στην κοιλιά έχει παρατηρηθεί σε κάποιους ασθενείς κυρίως στο άνω τμήμα και δεξιά. Η μεγέθυνση του ήπατος λόγω της λοίμωξης μπορεί να δημιουργήσει και αίσθημα πρηξίματος (ηπατομεγαλία). Πολύ σπάνια η Ηπατίτιδα Α έχει επιθετική μορφή με συνέπεια την ηπατική ανεπάρκεια και το θάνατο. Η Ηπατίτιδα Α είναι οξεία νόσος και δεν υπάρχει χρόνια μορφή της νόσου. Σε ένα πολύ μικρό ποσοστό η νόσος θα υποτροπιάσει.

Πώς γίνεται η διάγνωση της  Ηπατίτιδας Α

Η διάγνωση της Ηπατίτιδας Α γίνεται με τη λήψη ιστορικού από τον ασθενή και τη κλινική εικόνα του. Η διάγνωση επιβεβαιώνεται με την ανίχνευση των ειδικών αντισωμάτων για τον ιό της Ηπατίτιδας Α και ειδικότερα τα IgM αντισώματα, τα οποία υποδηλώνουν την ύπαρξη οξείας νόσου. Τα IgM αντισώματα παραμένουν θετικά από την 1η εβδομάδα της εμφάνισης της νόσου μέχρι και 14 εβδομάδες μετά. Τις περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια της νόσου αυξάνονται και διάφορα ένζυμα, που επηρεάζονται από τη λειτουργία του ήπατος, και ανευρίσκονται μετά από αιματολογικές εξετάσεις. Όταν μετά από έλεγχο βρεθούν IgG αντισώματα έναντι του ιού της Ηπατίτιδας Α, σημαίνει ότι ο ασθενής έχει περάσει στο παρελθόν τη νόσο ή έχει εμβολιαστεί.

Ποιά είναι η θεραπεία

Δεν υπάρχουν ειδικά φάρμακα για τη θεραπεία της ηπατίτιδας Α. Στις περισσότερες περιπτώσεις η Ηπατίτιδα Α περνάει μόνη της. Απαραίτητη είναι η ξεκούραση και η παραμονή του ασθενούς στο κρεβάτι. Στις σοβαρές περιπτώσεις που ο ασθενής έχει σοβαρές εκδηλώσεις, απειλητικές για τη ζωή του, είναι απαραίτητη η εισαγωγή του ασθενούς σε μονάδα εντατικής θεραπείας και ενδεχομένως χρειαστεί και μεταμόσχευση ήπατος.

Πώς γίνεται η πρόληψη

Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της νόσου είναι η πρόληψη. Η πρόληψη της λοίμωξης επιτυγχάνεται με τον καλύτερο τρόπο με τη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και την αποφυγή του υπερβολικού συνωστισμού. Ένας από τους σημαντικότερους τρόπου πρόληψης είναι ο εμβολιασμός εναντίον του ιού της Ηπατίτιδας Α. Το εμβόλιο έχει ισχύ για 10 περίπου έτη. Ο εμβολιασμός έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και γίνεται σε 3 δόσεις στην ηλικία των 1-2 ετών μέσα σε διάρκεια 1 έτους. Στους ενήλικες το εμβόλιο επαναλαμβάνεται με 2-3 δόσεις. Απαραίτητος είναι ο εμβολιασμός στους ασθενείς που πάσχουν από άλλες μορφές ηπατίτιδας και άλλα σοβαρά νοσήματα, στους ανθρώπους που θα ταξιδέψουν σε χώρες με υψηλή συχνότητα της νόσου, στα άτομα που κάνουν υψηλού κινδύνου επαγγέλματα και στους χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών. Το εμβόλιο είναι ασφαλές. Άμεση προφύλαξη μπορεί να επιτευχθεί με τη χορήγηση άνοσης σφαιρίνης αμέσως μετά την έκθεση στον ιό. Αυτή συνίσταται στα άτομα υψηλού κινδύνου λόγω στενής επαφής με τον ιό. Στα άτομα που θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό σε χώρες που ενδημεί η νόσος, ο εμβολιασμός, όπως προαναφέραμε είναι απαραίτητος, αλλά όταν δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για ανοσοποίηση μπορεί να χορηγηθεί ταυτόχρονα και η άνοση σφαιρίνη, με αποτέλεσμα άμεση και μακροπρόθεσμη προφύλαξη κατά του ιού.http://blog.nowdoctor.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου