Γραφει ο Γ.Δελαστικ:ΦΥΛΑΚΗ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΒΑΛΕ ΣΕ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ!

ΦΥΛΑΚΗ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΒΑΛΕ ΣΕ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ!

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ*
Αγρια απόλαυση θα αισθάνθηκαν όλοι οι Πορτογάλοι, όταν είδαν να οδηγείται ως κρατούμενος στα μπουντρούμια της Ασφάλειας στη Λισαβόνα και να περνάει δύο νύχτες εκεί ο άνθρωπος που έβαλε τη χώρα τους υπό μνημονιακό ζυγό, προκαλώντας οικονομική δυστυχία σε όλο τον πορτογαλικό λαό - ο πρώην πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες. Σοσιαλιστής κι αυτός, σαν τον Γιώργο Παπανδρέου που είχε προηγηθεί του Σόκρατες κατά έναν χρόνο στην υπαγωγή της Ελλάδας σε καθεστώς Μνημονίου. Ο Σόκρατες συνελήφθη στο αεροδρόμιο Πορτέλα της Λισαβόνας κοντά στα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, καθώς επέστρεφε από το Παρίσι. Ο Σόκρατες συνελήφθη στο πλαίσιο έρευνας για φορολογική απάτη, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά. Λίγες ώρες νωρίτερα είχε συλληφθεί και ένας επιχειρηματίας, στενός φίλος του Σόκρατες. Είναι η πρώτη φορά που στην Πορτογαλία συλλαμβάνεται ένας πρώην πρωθυπουργός προκειμένου να ανακριθεί από τις δικαστικές αρχές. Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι η σύλληψη του Σόκρατες στο αεροδρόμιο παρουσία των δημοσιογράφων και των τηλεοπτικών καμερών, είχε ξεκάθαρη πολιτική σκοπιμότητα εξυπηρέτησης της δεξιάς κυβέρνησης της χώρας. Αυτή είναι ακόμη πιο γερμανόδουλη και πιο μνημονιακή από εκείνη του Σόκρατες, ο οποίος οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι είχε αντισταθεί όσο μπορούσε, αλλά τελικά υπέκυψε στις αφόρητες πιέσεις των Γερμανών. Πλήρης η αντίθεση με τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος προαποφασισμένα και συνειδητά οδήγησε βάσει σχεδίου που είχε καταρτίσει την Ελλάδα στο καθεστώς της μνημονιακής υποτέλειας.
Ο Σόκρατες είχε κυβερνήσει ως πρωθυπουργός την Πορτογαλία πάνω από έξι ολόκληρα χρόνια, από τον Μάρτιο του 2005 ως τον Ιούνιο του 2011, έβαλε τη χώρα του στο Μνημόνιο, οπότε και παραιτήθηκε ατιμασμένος και λαομίσητος, με το κόμμα του να συντρίβεται εκλογικά από τη Δεξιά. Ο ίδιος πάντως δεν φαίνεται να το πήρε και κατάκαρδα! Μετακόμισε στο Παρίσι και διήγε βίον πολυτελή, όπως συζητιόταν στην Πορτογαλία. Τον Μάρτιο του 2013 επέστρεψε στα φώτα της ράμπας με συνέντευξή του στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό RTP, όπου φυσικά ερωτήθηκε και για τον πολυτελή βίο του στη γαλλική πρωτεύουσα. «Εδώ και πάνω από 25 χρόνια διατηρώ έναν και μόνο τραπεζικό λογαριασμό. Ποτέ δεν είχα μετοχές, εταιρείες υπεράκτιες (offshore). Ποτέ δεν είχα τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό. Το πρώτο πράγμα που έκανα όταν έφυγα από την κυβέρνηση ήταν να ζητήσω ένα δάνειο από την τράπεζά μου!» απάντησε, θυμίζοντας δακρύβρεκτο μελό του ελληνικού κινηματογράφου των αρχών της δεκαετίας του 1960! Μετά από τη διεκτραγώδηση της οικονομικής του εξαχρείωσης, ράγισε η καρδιά του διευθυντή της κρατικής πορτογαλικής τηλεόρασης και σε λίγες μέρες τον... προσέλαβε ως σχολιαστή της RTP, με δική του εκπομπή κάθε Κυριακή! Ευτυχώς που η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου είναι άξεστη και ανάλγητη! Φαντάζεστε να είχαν δώσει κάθε Κυριακή εκπομπή της ΝΕΡΙΤ στον Γιώργο Παπανδρέου;!
Αυτός ο... «μπατίρης» Ζοζέ Σόκρατες που ζει με δανεικά, λοιπόν, συνελήφθη για «ξέπλυμα χρήματος»! Πού ζούμε; Αυτό που ομολογουμένως μας έκανε τεράστια εντύπωση είναι ότι διαβάζοντας τον πορτογαλικό Τύπο, δεν είδαμε κανένα δημοσίευμα που να λέει ότι αυτές οι κατηγορίες είναι σκευωρία της Δεξιάς εναντίον του Σόκρατες! Ούτε καν το κόμμα του Σόκρατες, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, δεν βγήκε με ανακοίνωση που να λέει ότι θα καταρρεύσει η «δεξιά κυβερνητική συνωμοσία», ότι «θα λάμψει η αθωότητα του πρώην σοσιαλιστή πρωθυπουργού» κλπ. Τίποτα! Ισως οι Πορτογάλοι ξέρουν πολύ καλύτερα από εμάς το ποιόν του ατόμου. Το αν ο Σόκρατες είναι ή δεν είναι απατεώνας του κοινού ποινικού δικαίου, δεν πρόκειται φυσικά να το αποφασίσουμε εμείς εδώ στην Ελλάδα. Την πολιτική σκοπιμότητα όμως της θεατρικής σύλληψης του απατεώνα ή μη Ζοζέ Σόκρατες την αντιλαμβανόμαστε ακόμη και εμείς εδώ, στην άλλη άκρη της Ευρώπης. Σε λίγους μήνες, στην Πορτογαλία έχουν εκλογές. Το δεξιό κόμμα που κυβερνά τη χώρα τέσσερα χρόνια πήγαινε για σίγουρη ήττα λόγω της επαίσχυντης πολιτικής που ακολούθησε στο πλαίσιο του Μνημονίου. Απαλλασσόμενοι από τον Σόκρατες, οι Πορτογάλοι σοσιαλιστές άλλαξαν γραμμή και έγιναν αντιμνημονιακοί, αφήνοντας μόνη της τη Δεξιά στον ρόλο του υποτακτικού των Γερμανών.
Σχεδόν μεσάνυχτα της Παρασκευής προς Σάββατο συνελήφθη μπροστά στις κάμερες ο Σόκρατες. Το Σάββατο όμως έγινε η πανηγυρική ενθρόνιση του νέου αρχηγού των Πορτογάλων σοσιαλιστών, του Αντόνιου Κόστα, ο οποίος κατέκτησε τη θέση του γενικού γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος! Την ώρα δηλαδή που ο Κόστα, εκλεγμένος δήμαρχος της Λισαβόνας, αναλάμβανε ουσιαστικά τον ρόλο του πρωθυπουργού εν αναμονή, αφού το κόμμα του προηγείται στις δημοσκοπήσεις, η αστυνομία συνελάμβανε κατ' εντολήν της Δικαιοσύνης τον προηγούμενο σοσιαλιστή πρωθυπουργό ως απατεώνα του ποινικού δικαίου! Για να δούμε, λοιπόν, αν αυτός ο πολιτικός σεισμός θα επιφέρει και τεκτονικές πολιτικές ανατροπές σε λίγους μήνες, όταν οι Πορτογάλοι θα κληθούν στις κάλπες.*Δημοσιεύθηκε στο ''ΕΘΝΟΣ'' την Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Η λίστα ιστολογίων μου