Τί είναι μυϊκή δυστροφία

Τί είναι μυϊκή δυστροφία

Τί είναι μυϊκή δυστροφία

Είναι μια ομάδα ασθενειών που χαρακτηρίζεται από μυϊκή αδυναμία και αλλαγή στην κατασκευή κάποιων μυών που ελέγχουν την κίνηση.

Πού οφείλεται η μυϊκή δυστροφία

Η μυϊκή δυστροφία οφείλεται σε ελαττωματικά γονίδια. Υπάρχουν διάφοροι τύποι δυστροφίας ανάλογα με το γονίδιο που βλάπτεται.

Ποιοί είναι οι τύποι μυϊκής δυστροφίας

Οι κυριότεροι τύποι μυϊκής δυστροφίας είναι:
•η μυϊκή δυστροφία του Duchenne
•τύπου Becker
•τύπου Emery-Dreifuss
•ωμοπερονιαία
μυϊκή δυστροφία κ.α.
Αυτές διαφέρουν μεταξύ τους ως προς την ηλικία που εμφανίζεται η ασθένεια, την ομάδα μυών που έχει τη βλάβη, το βαθμό της αναπηρίας και τελικά στο συνολικό χρόνο επιβίωσης.

Ποιά είναι τα συμπτώματα της μυϊκής δυστροφίας

Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι η αδυναμία της μυϊκής ομάδας που έχει τη βλάβη, δηλαδή ο ασθενής δεν μπορεί να κάνει εύκολα την κίνηση για την οποία είναι υπεύθυνη η συγκεκριμένη «ελαττωματική» μυϊκή ομάδα.

Πώς θα διαγνώσει ο γιατρός τη μυϊκή δυστροφία

Ο γιατρός για να διαγνώσει την μυϊκή δυστροφία θα στηριχθεί στην ενόχληση που έχει ο ασθενής, στην ηλικία του, στον αν είχε κάποιο άλλο μέλος από την οικογένεια μυϊκή δυστροφία ενώ θα βοηθηθεί και από τη βιοχημική εξέταση αίματος για τη μέτρηση των μυϊκών ενζύμων (CK, αλδολάση) και από το ηλεκτρομυογράφημα. Οριστική διάγνωση τίθεται με τη βιοψία του «προβληματικού» μυ.

Ποιά είναι η πρόγνωση της μυϊκής δυστροφίας

Η πρόγνωση ποικίλει ανάλογα με τον τύπο της μυϊκής δυστροφίας. Έτσι, μπορεί να είναι πολύ άσχημη στις βαριές περιπτώσεις έως πολύ καλή στις ηπιότερες.

Ποιά είναι η αντιμετώπιση της μυϊκής δυστροφίας

Τα φάρμακα που δίνονται για την αντιμετώπιση της μυϊκής δυστροφίας έχουν πολύ πτωχά αποτελέσματα γι’αυτό δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στον προγεννητικό έλεγχο δηλαδή στις εξετάσεις στις οποίες υποβάλλονται οι γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη για να προληφθεί η γέννηση εμβρύων με τόσο σοβαρές γονιδιακές ασθένειες.http://www.healthpress.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου