Γραφει ο Γ.Δελαστικ:ΣΤΗ ΜΑΚΡΙΝΗ ΕΣΘΟΝΙΑ ΤΑ ΔΕΞΙΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΕΡΔΙΣΑΝ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ

ΣΤΗ ΜΑΚΡΙΝΗ ΕΣΘΟΝΙΑ ΤΑ ΔΕΞΙΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΕΡΔΙΣΑΝ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ* 
Εχασε τρεις έδρες στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής το δεξιό Κόμμα της Μεταρρύθμισης του πρωθυπουργού της Εσθονίας Τάαβι Ρόιβας. Ηρθε πρώτο με ποσοστό 27,7% και πήρε τις 30 από τις 101 έδρες του κοινοβουλίου της μακρινής αυτής ευρωπαϊκής χώρας. Οι κυβερνητικοί σύμμαχοί του, οι σοσιαλδημοκράτες, είχαν βαρύτερες απώλειες. Αυτοί έχασαν τέσσερις έδρες και πήραν μόνο 15, με ποσοστό 15,2%. Ετσι, από 33 συν 19 ίσον 52 έδρες που είχαν, άρα την απόλυτη πλειοψηφία στο εσθονικό κοινοβούλιο, περιορίστηκαν στις 30 συν 15 ίσον 45, άρα χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Κανένα πρόβλημα όμως δεν θα αντιμετωπίσουν για να συνεχίσουν να κυβερνούν. Ο λόγος είναι πως στην Εσθονία ένα όλο κι όλο κεντροαριστερό κόμμα υπάρχει -κι αυτό είναι το κόμμα του ρωσικού πληθυσμού! Λόγω του σοβιετικού παρελθόντος της Εσθονίας, το 25% του σημερινού πληθυσμού της είναι Ρώσοι, οι οποίοι έχουν σήμερα εσθονική υπηκοότητα. Οχι όλοι όμως. Μόνο το 15%! Οι Εσθονοί, όπως και οι άλλοι δύο λαοί των Βαλτικών Χωρών, οι Λετονοί και οι Λιθουανοί, έχουν βαρύ ναζιστικό παρελθόν. Αισθανόμενοι ότι απειλούνται από τη Ρωσία, με απαράδεκτους ολοκληρωτικής νοοτροπίας ρατσιστικούς νόμους, έχουν αποκλείσει από τη χορήγηση της εσθονικής υπηκοότητας σχεδόν τους μισούς Ρώσους που ζουν από πολλές δεκαετίες στην Εσθονία! Νομοθέτησαν ότι μόνο όποιος Ρώσος μιλάει με επάρκεια την εσθονική γλώσσα θα παίρνει την υπηκοότητα, με αποτέλεσμα να... «κόψουν» στα εσθονικά το 40% των Ρώσων και έτσι αυτοί να μην είναι καν πολίτες της Εσθονίας! Είναι ξένοι στη χώρα που ζουν, χωρίς να έχουν καμιά πατρίδα! Ως και η ΕΕ επικρίνει τους Εσθονούς γι' αυτόν τον απροκάλυπτο ρατσισμό! Είναι εξαιρετικά δύσκολο για έναν μη Εσθονό να μάθει τα εσθονικά, ιδίως αν έχει περάσει τα μαθητικά και φοιτητικά του χρόνια και είναι ηλικίας άνω των 30 ετών.

Τα εσθονικά, τα οποία συγγενεύουν με τα φινλανδικά, δεν είναι καν ινδοευρωπαϊκή γλώσσα! Θεωρητικά μιλώντας, είναι πιο εύκολο να μάθει κανείς... περσικά ή κάποια γλώσσα της βόρειας Ινδίας ή του Αφγανιστάν παρά εσθονικά! Σε αυτήν τη μικροσκοπική χώρα, που έχει συνολικό πληθυσμό μόλις 1.300.000 κατοίκους, υφίσταται ένα σοβαρότατο ρατσιστικό πρόβλημα με θύματα τους Ρώσους, τη στιγμή που η Εσθονία συνορεύει με τη Ρωσία. Το πρόβλημα αυτό εκδηλώνεται και στις βουλευτικές εκλογές. Το κόμμα των Ρώσων της Εσθονίας, που ονομάζεται Κόμμα του Κέντρου, βγήκε, λοιπόν, δεύτερο στις εκλογές με 24,8%. Το κωμικοτραγικό από πολιτική άποψη είναι ότι επικεφαλής του κόμματος αυτού είναι ο δήμαρχος του Τάλιν, της... πρωτεύουσας της Εσθονίας, ονόματι Εντγκαρ Σάβισααρ. Ολη η ηγεσία του κόμματος είναι Εσθονοί, αλλά το ψηφίζουν οι Ρώσοι! Εννοείται ότι το κόμμα αυτό διατηρεί στενές σχέσεις με τη Μόσχα και πρωτίστως με το κόμμα του Πούτιν.
Το κόμμα των Ρώσων της Εσθονίας (όπως το ίδιο συμβαίνει και στην επίσης βαλτική Λετονία) βγαίνει πρώτο ή δεύτερο, αλλά παραμένει πλήρως απομονωμένο από τα άλλα κόμματα και ποτέ πια δεν κυβερνά ή δεν γίνεται δεκτό να συμμετάσχει σε κάποια κυβέρνηση συνασπισμού. Τα υπόλοιπα κόμματα του εσθονικού κοινοβουλίου (υπάρχει, όπως στη Γερμανία, φράγμα 5% που πρέπει να υπερβεί κάποιο κόμμα για να μπει) είναι όλα δεξιά! Γι' αυτό είπαμε ότι κανένα πρόβλημα δεν θα έχουν ο δεξιός πρωθυπουργός και η «τσόντα» των σοσιαλδημοκρατών να συνεχίσουν να κυβερνούν. Το Κόμμα της Μητέρας Πατρίδας, ακροδεξιό, έχασε 7 εκατοστιαίες μονάδες και 9 έδρες, με αποτέλεσμα να πάρει 13,7% και 14 έδρες. Ολες οι ψήφοι όμως που έφυγαν από αυτό, όπως και από τους δεξιούς του πρωθυπουργού και τη σοσιαλδημοκρατική «τσόντα», πήγαν όλες σε δύο καινούργια κόμματα που πήραν 8,7% και 8,1% και μπήκαν στη Βουλή υπερβαίνοντας με άνεση το φράγμα του 5%. Μόνο που το ένα από αυτά είναι δεξιό και το άλλο ακροδεξιό.
Πανέτοιμα και τα δύο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε κυβέρνηση της Εσθονίας, η οποία έτσι κι αλλιώς μόνο δεξιά μπορεί να είναι. Αφήστε δε που ο νυν και αυριανός πρωθυπουργός της Εσθονίας, ο 35χρονος Ρόιβας, που δεν έχει ακόμη κλείσει καλά καλά χρόνο στην εξουσία, ζηλώσας την δόξαν του Αλέξη Τσίπρα που συναντήθηκε με τον Πάνο Καμμένο και συμφώνησαν στις 10 το πρωί της επομένης των εκλογών να φτιάξουν κυβέρνηση συνασπισμού, έσπασε όλα τα ρεκόρ: Συναντήθηκε στις... 2 μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής των εκλογών προς Δευτέρα, πριν ξημερώσει, με έναν Εσθονό σκηνοθέτη που έφτιαξε το κόμμα του 8,7% και του προσέφερε υπουργεία για να συμμετάσχει στην κυβέρνηση!!!  http://www.iskra.gr

Η λίστα ιστολογίων μου