Τί είναι η πνευμονική εμβολή

Τί είναι η πνευμονική εμβολή

Τί είναι η πνευμονική εμβολή

Είναι η αιφνίδια εγκατάσταση ξένου σώματος συνήθως θρόμβου, δηλαδή τεμαχίου συγκεντρωμένου πηγμένου αίματος στην αρτηρία του πνεύμονα, με αποτέλεσμα να διακόπτεται η ροή του αίματος από εκείνο το σημείο του πνεύμονα και πέρα.

Πόσο συχνά εμφανίζεται η πνευμονική εμβολή

Η ακριβής συχνότητα είναι δύσκολο να διαγνωσθεί, υπολογίζεται όμως ό,τι εμφανίζεται σε 69 ανά 100.000 άτομα ανά έτος και η συχνότητα της είναι ίδια σε άντρες και γυναίκες. Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση πνευμονικής εμβολής όπως είναι η ηλικία>40ετών, οι μεγάλες εγχειρίσεις, τα κατάγματα, κυρίως της λεκάνης και η κατάκλιση άνω των 5ημερών.

Ποιό είναι το αίτιο της πνευμονικής εμβολής

Όπως φαίνεται και από τον ορισμό αυτής, το αίτιο της πνευμονικής εμβολής είναι ο θρόμβος. Αυτός είτε έχει σχηματιστεί αλλού, συνήθως στις φλέβες των κάτω άκρων, αποκολλείται από αυτό το σημείο και μεταφέρεται στην αρτηρία του πνεύμονα, είτε, λιγότερο συχνά, σχηματίζεται απευθείας εκεί. Ο θρόμβος σχηματίζεται όταν το αίμα είναι πολύ πηκτό και δεν έχει συνεχή ροή καθώς και όταν τα αγγεία δεν είναι σε καλή κατάσταση.

Ποιά είναι τα συμπτώματα της πνευμονικής εμβολής

Η βαρύτητα των συμπτωμάτων της πνευμονικής εμβολής εξαρτάται από το μέγεθος της αρτηρίας που αποφράσσει ο θρόμβος. Έτσι, αν αποφράσσεται «μικρή» αρτηρία του πνεύμονα, τα συμπτώματα είναι ήπια ή μπορεί και να μην υπάρχουν καθόλου. Αντίθετα, αν ο θρόμβος αποφράσσει «μεγάλη-κεντρική» αρτηρία του πνεύμονα, τα συμπτώματα είναι θορυβώδη. Το πιο συχνό είναι η αιφνίδια εμφάνιση δύσπνοιας, η οποία συνοδεύεται πολύ συχνά από αύξηση των αναπνοών και του ρυθμού της καρδιάς. Όταν εξαιτίας της πνευμονικής εμβολής, αποκλειστεί η αιμάτωση τμήματος του πνεύμονα, παρατηρείται επίσης βήχας, πόνος στις πλευρές και πυρετός μέχρι 38 βαθμούς Κελσίου. Δε θα πρέπει να παραλείψουμε τη μαζική πνευμονική εμβολή κατά την οποία αποφράσσεται η κεντρική αρτηρία του πνεύμονα και μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο εντός λίγων ωρών. Αυτή εμφανίζεται με έντονη δύσπνοια, πόνο στο στήθος, μελάνιασμα και αίσθημα επικείμενου θανάτου.

Πώς θα καταλάβει ο γιατρός την πνευμονική εμβολή

Ο γιατρός μαζί με το ιστορικό και τη συμπτωματολογία του ασθενούς, χρειάζεται να κάνει ποικίλες εργαστηριακές εξετάσεις προκειμένου να θέσει τη διάγνωση της πνευμονικής εμβολής. Αυτές κυμαίνονται από απλές εξετάσεις ρουτίνας όπως είναι η γενική εξέταση αίματος όπου παρατηρείται αύξηση των λευκών, τα αέρια αίματος, το ηλεκτροκαρδιογράφημα και η ακτινογραφία θώρακος ως και πιο εξειδικευμένες εξετάσεις όπως είναι το σπινθηρογράφημα πνευμόνων και η πνευμονική αγγειογραφία.

Ποιά είναι η πρόγνωση της πνευμονικής εμβολής

Η έκβαση της πνευμονικής εμβολής εξαρτάται από το μέγεθος της αποφράξεως, την ύπαρξη ή όχι υποκείμενης νόσου και την έγκαιρη έναρξη θεραπευτικής αγωγής. Ποσοστό περίπου 10% πεθαίνει εντός της πρώτης ώρας, αν δε διαγνωσθεί και δεν εφαρμοσθεί έγκαιρα θεραπευτική αγωγή. Μεταξύ αυτών που επιζούν, αν γίνει διάγνωση και δοθεί έγκαιρα θεραπευτική αγωγή, το ποσοστό θανάτων είναι 3-8%, αντίθετα, χωρίς αγωγή φθάνει το 30%.

Ποιά είναι η θεραπεία της πνευμονικής εμβολής

Η θεραπεία της πνευμονικής εμβολής πρέπει να εξυπηρετήσει δύο σκοπούς:
•Να εμποδίσει την αύξηση του μεγέθους του θρόμβου και γι’αυτό χρησιμοποιούνται αντιπηκτικά φάρμακα δυο ειδών, η ηπαρίνη και τα κουμαρινικά αντιπηκτικά.
•Να διαλύσει το θρόμβο και γι’αυτό χορηγούνται τα θρομβολυτικά φάρμακα, ιδιαίτερα στις μαζικές πνευμονικές εμβολές. Σε μερικές περιπτώσεις, είναι δυνατό να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.http://www.healthpress.gr

Η λίστα ιστολογίων μου