Βρώμικο παιδί: Πώς να το μάθετε να νοιάζεται για την καθαριότητά του

Βρώμικο παιδί: Πώς να το μάθετε να νοιάζεται για την καθαριότητά του

Προσωπική Υγιεινή: Εμείς, τα παιδιά και τα μικρόβια
 Τα περισσότερα παιδιά δεν σκοτίζονται κα­θόλου για την καθαριότητα. Σκοτίζονται αργό­τερα, όταν τους επιτεθούν οι ορμόνες. Μέχρι τό­τε μπορούν να περιφέρονται όλη μέρα με δυο πό­ντους λίγδα σε κάθε εκτεθειμένη επιφάνεια του κορμιού τους, χωρίς να τα νοιάξει καθόλου. Τα δοντάκια πρασινίζουν, τα μαλλάκια γλιτσιάζουν και τα ρουχαλάκια τους αλλάζουν τελείως... πρό­σωπο.
 Aπό τον Στάνλει Σαπίρο, συγγραφέα και ψυχολόγο με ειδίκευση στα θέματα γονεικής συμπεριφοράς 
Η αιτία της
 Έχει πολύ μεγαλύτερη πλάκα να παίζεις στη λάσπη με την παρέα σου, παρά να τρίβεσαι μ’ ένα σφουγγάρι στην μπανιέρα. Για τα περισσότερα παιδιά η σωματική υγιεινή αποτελεί πάρεργο και μπαίνει τελευταία στη λίστα, μαζί με κάμποσες άλλες μεγαλίστικες έγνοιες, όπως η συνέπεια και η αποταμίευση. Αν ζαλίζετε συνεχώς τα παιδιά σας για το μπάνιο, απλώς θα τα κάνετε να χτυ­πήσουν πιο δυνατά το πόδι. Και, βέβαια, όσο με­γαλώνουν, η καθαριότητα θα γίνει λόγος ανταρ­σίας, ιδίως αν εσείς είστε μανιακοί μ’ αυτήν.
 Η δική σας αντίδραση
 Η λέξη «κακοσμία» αρχίζει να στοιχειώνει τον ύπνο σας. Ανησυχείτε μήπως το βλαστάρι σας αρ- ρωστήσει - από τις κουφάλες στα δόντια του ή από πανούκλα. Επίσης, σας απασχολεί μήπως η «βρομιά» του παιδιού σας έχει δυσάρεστο αντί­κτυπο στο δικό σας πρόσωπο.
 Η δική σας στρατηγική
Ηρεμήστε. Ανπροκύψει το πρόβλημα, απλώς κά­νετε το μπάνιο διασκέδαση. Αν το παιδί θέλει να είναι βρόμικο, σημαίνει ότι έχει αποδνθεί σε αντι­παράθεση δυνάμεων. Εξηγήστε τον τις κοινωνικές συνέπειες του λερωμένου σώματος.
Πρώτη σας κίνηση
Πάψτε ν’ ανησυχείτε για το τι θα πει ο κόσμος. Βέβαια, αυτό εύκολα λέγεται και δύσκολα γίνε­ται, πρέπει όμως να ξεχωρίσετε το «γουρουνά- κι» σας από την προσωπική σας περηφάνια. Οι επιλογές του παιδιού σας δεν έχουν αντίκτυπο σ’ εσάς. Στη χειρότερη περίπτωση, έτσι θα εξαλεί­ψετε αυτομάτως τον παράγοντα της αντιπαρά­θεσης δυνάμεων.
 Έπειτα, οι παιδίατροι λένε ότι για τη σωματι­κή υγιεινή αρκεί ένα μπάνιο την εβδομάδα. Το ση­μαντικό είναι να οργανώσετε έτσι τη ρουτίνα, ώστε το παιδί να μη σκέφτεται ότι κάνει μπάνιο - και, κυρίως, να μην το αναγάγετε σε αντιπαράθε­ση δυνάμεων.
 Πρακτικές
συμβουλές
 ^ Κάντε το μπάνιο διασκέδαση. Βάλτε αφρόλου­τρο στο νερό και ρίξτε μέσα και κάμποσα παι­χνίδια. Συχνά τα παιδιά είναι κουρασμένα με­τά το φαγητό -πολύ κουρασμένα για να ξεκι­νήσουν αδιαμαρτύρητα τη διαδικασία του μπά­νιου- γι’ αυτό, ξαφνιάστε τα καμιά φορά, κάνοντάς τους μπάνιο Σάββατο απόγευμα. Βάλτε και λίγη μουσική, κάντε οτιδήποτε θα προσδώσει στη διαδικασία τη χροιά μιας ξεχωρι­στής περίστασης.
 ν' Διαφωτίστε τα παιδιά. Χρησιμοποιήστε ει­κονογραφημένα βιβλία για τα μικρόβια. Ζητήστε από έναν γιατρό, μια νοσοκόμα ή έναν οδοντίατρο να τους εξηγήσει.
 ^ Μερικά παιδιά αντιπαθούν τις έντονες σω­ματικές εντυπώσεις. 
Να είστε πολύ μαλακοί με κάτι τέτοια παιδάκια. 
Φροντίστε να μην τσούζει τα μάτια το σαμπουάν, ή κλείστε τα μάτια του παιδιού για να μην πάει σαπούνι. Στα κορίτσια, πείτε να λούσουν την κούκλα τους. 
Θα εκτονώσουν στο παιχνίδι μια δυ­σάρεστη εμπειρία και -με τον καιρό- θα την αποδεχτούν.
 ν' Βάλτε χρονόμετρο, όταν το παιδί βουρτσί­ζει τα δόντια του, ώστε να μάθει πόση ώρα χρειάζεται.
 ·/ Χτενίστε τα μαλλιά όσο είναι υγρά. Πονάει λιγότερο, παρά όταν στεγνώσουν μπερδεμέ­να. Χρησιμοποιήστε κρέμα.
 ^ Επικαλεστείτε τη ματαιοδοξία - στους με­γάλους σίγουρα πιάνει. Πείτε στο παιδί -αγόρι ή κορίτσι- ότι θα κάψει καρδιές, όταν μοσχοβολάει σαπούνι, όταν αστράφτουν τα δόντια του και λάμπουν τα μαλλιά του.
 ^ Βουρτσίστε κι εσείς τα δόντια σας μαζί με το παιδί. Το κόλπο πιάνει κυρίως με τα παι­διά κάτω των πέντε ετών, που τρελαίνονται για παρέα και αντιγράφουν ό,τι κάνετε.
  ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ
Αν αποτύχουν όλα τα παραπάνω, μην εκνευ­ριστείτε, μην αρχίσετε τις φωνές, τις προσβολές, την κλάψα και το καλόπιασμα, και μη βουρτσί­σετε με το ζόρι τα δόντια. 
 Αρχίστε όμως να απα­ριθμείτε τις ακόλουθες φυσικές και λογικές συ­νέπειες:
•Πείτε στο παιδί ότι, αν δεν πλένει τα δόντια του, θα γεμίσει το στόμα του μαύρες τρύπες. Ζητή­στε από τον οδοντογιατρό να δείξει φωτο­γραφία ενός χαλασμένου δοντιού. Όταν δεί­τε τη μαύρη τρύπα, καλωσορίστε την.  Το είχα­τε προβλέψει και βγήκατε αληθινοί, άρα εδραι­ώθηκε η υπεροχή σας. 
 Περιορίστε τις σοκο- λάτες και τα μπισκότα, ώσπου να δείτε ότι τα δόντια βουρτσίζονται τακτικά. Βάλτε το με­γαλύτερο παιδί να πληρώσει μέρος του σφρα­γίσματος με το χαρτζιλίκι του. 
 Φροντίστε να καταλάβει ότι αυτό είναι συνέπεια των πράξεών του και όχι τιμωρία. Στο κάτω κάτω, τι φταίτε εσείς να φορτώνεστε υπέρογκους λο­γαριασμούς οδοντογιατρού, επειδή το βλα­στάρι σας μασάει τη μια τσικλόφουσκα μετά την άλλη;
•Επισημάνετε κάποιες από τις προφανείς κοινωνικές συνέπειες της δύσοσμης ανάσας και της σωματικής κακοσμίας.
 • Αν τα ρούχα του παιδιού είναι πολύ λερωμέ­να, μην το αφήνετε να καθίσει στα έπιπλα. Πείτε του ότι δεν μπορείτε να το πάρετε μαζί σας περίπατο, επειδή θα ενοχλήσει τον κόσμο με την άσχημη μυρωδιά του. http://www.boro.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου