Οι άνθρωποι που "απόλαυσαν" τη ζωή τους γερνούν "καλύτερα

Οι άνθρωποι που "απόλαυσαν" τη ζωή τους γερνούν "καλύτερα"

Οι άνθρωποι που "απόλαυσαν" τη ζωή τους γερνούν "καλύτερα

Καλύτερη υγεία και σωματικές ικανότητες, έχουν, όσο γερνάνε, τα άτομα που απολαμβάνουν τη ζωή, σε σχέση με όσους δεν την «ευχαριστιούνται» και πολύ, σύμφωνα με μία μελέτη που πραγματοποίησαν ερευνητές του University College του Λονδίνου και δημοσιεύεται στο περιοδικό του Καναδικού Ιατρικού Συλλόγου (CMAJ).

Τα άτομα με χαμηλά επίπεδα ευχαρίστησης στη ζωή τους εμφανίζουν υπερτριπλάσια πιθανότητα ανάπτυξης καθημερινών σωματικών προβλημάτων, σε σχέση με όσους έχουν μια θετική και αισιόδοξη προσέγγιση του κόσμου. Επιπλέον, οι τελευταίοι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να ζήσουν περισσότερα χρόνια σε σχέση με τους απαισιόδοξους.

Οι ερευνητές μεταξύ των οποίων ο δρ Παναγιώτης Δημακάκος, με επικεφαλής τον διευθυντή του Ινστιτούτου Επιδημιολογίας και Υγείας Άντριου Στεπτόου, μελέτησαν 3.200 άνδρες και γυναίκες άνω των 60 ετών για μια περίοδο τουλάχιστον οκτώ ετών.

Μέσα από ερωτηματολόγια που έδωσαν στους συμμετέχοντες, αξιολόγησαν τον βαθμό απόλαυσης της ζωής και, στη συνέχεια, συσχέτισαν την ψυχική κατάστασή τους με τη σωματική ικανότητά τους στις καθημερινές δραστηριότητές τους μέσα στο σπίτι και έξω από αυτό.

Η αξιολόγηση της απόλαυσης στη ζωή βασίστηκε σε θετικές απαντήσεις σε τέσσερις βασικές ερωτήσεις: «Απολαμβάνω τα πράγματα που κάνω», «Απολαμβάνω να είμαι παρέα με άλλους», «Αναλογίζομαι τη ζωή μου στο παρελθόν με ένα αίσθημα ευτυχίας» και «Νιώθω γεμάτος ενέργεια σήμερα».«Η μελέτη δείχνει ότι οι ηλικιωμένοι που είναι πιο ευτυχισμένοι και χαίρονται τη ζωή περισσότερο, εμφανίζουν πιο αργή επιδείνωση των σωματικών λειτουργιών τους όσο γερνάνε», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης.Πρόκειται για άλλη μια μελέτη που αναδεικνύει τη σημασία του ψυχολογικού παράγοντα για τη διατήρηση της σωματικής ευεξίας ιδίως κατά την τρίτη ηλικία, όταν το σώμα αρχίζει να «προδίδει» τους ανθρώπους.Πηγή: http://www.onmed.gr

Η λίστα ιστολογίων μου