Πώς πρέπει να αντιδρούμε όταν μας κουτσομπολεύουν;

Πώς πρέπει να αντιδρούμε όταν μας κουτσομπολεύουν;

Απευθύναμε το ερώτημά σας στον ψυχολόγο- ομαδικό θεραπευτή, Δημήτρη Κατσαρό. 
Αγαπητή αναγνώστρια:
 Για να ορίσουμε τη στάση μας απέναντι σε κάτι που μας ενοχλεί ως συμπεριφορά συνήθως αναζητάμε σε τί αναφέρεται μέσα μας και γιατί αυτό στο οποίο αναφέρεται μας πονά ή μας ματαιώνει. Συνήθως αυτό που μας αποκαρδιώνει ως προς την εξωστρέφειά μας, την κοινωνικότητά μας και τις συναναστροφές μας είναι η παρερμηνεία των κινήτρων μας.
 Υποθέστε πως έχετε την ονομαστική σας εορτή αύριο, δεν έχετε πολλά χρήματα και κάποιος σας έκανε δώρο ένα πολύ ακριβό μπουκάλι κρασί το οποίο δεν επιθυμείτε να πιείτε. Την επόμενη μέρα μετά τη δουλειά το μοιράζεστε εγκάρδια με τους συναδέλφους σας. Κάποιος απ' αυτούς που δε σας γνωρίζει καλά, αρχίζει να σκέφτεται πως 'πάτε να το παίξετε κάποιος-α, κερνώντας ακριβά κρασιά για να κάνετε εντύπωση'. Εσείς όμως είστε σίγουρος-η ότι το κάνατε για άλλους λόγους! α) Για την ονομαστική σας εορτή, β) δεν είχατε χρήματα να αγοράσετε κέρασμα γ) η ευτυχής συγκυρία του ακριβού κρασιού. Οι άνθρωποι για δικούς τους λόγους συχνά καθρεφτίζουν τις δικές τους απαράδεκτες επιθυμίες σε τόσο βολικές καταστάσεις όσο το δωρεάν ακριβό κρασί. Αν εμείς έχουμε ξεκάθαρο μέσα μας το κίνητρό μας, το μόνο που μας μένει να ξέρουμε είναι ότι δεν μπορούμε να είμαστε αγαπητοί απ' όλους γιατί η αγάπη όταν ελεγχθεί γίνεται θυμός. Ο καθένας έχει μια άποψη να σχηματίσει γιατί αυτή είναι η βασική λειτουργία του νου. Το κουτσομπολιό λοιπόν, αν και φαινομενικά ενοχλητικό έχει μια έμμεσα θετική ποιότητα: Αποκαλύπτει τα κρυφά κίνητρα μέσα απ' την καχυποψία του.
 Η άμυνα απέναντι σ'αυτό είναι να ξεφύγουμε απ' τον κόσμο των εντυπώσεων και να δρούμε με βάση αυτό που πραγματικά θέλουμε κι όχι με βάση αυτό που επιθυμούμε να δείξουμε. Άλλωστε το τελευταίο είναι παντελώς αδύνατο να ελεγχθεί. Με γνώμονα λοιπόν πως ό,τι κι αν κάνουμε οι εντυπώσεις, θετικές ή αρνητικές σχηματίζονται, το μόνο που μας μένει είναι να είμαστε εμείς.http://www.boro.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου