Υπερχολεστερολαιμία

Υπερχολεστερολαιμία
Η υπερχολεστερολαιμία ισοδυναμεί με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Η χοληστερόλη είναι ένα λιπίδιο που αποτελεί συστατικό των κυττάρων του οργανισμού και παράγεται στο συκώτι, ένα ποσοστό της όμως προσλαμβάνεται με τις τροφές. Η χοληστερόλη κυκλοφορεί συνδεδεμένη με πρωτεΐνες. Τα μόρια αυτά που αποτελούνται από χοληστερόλη και πρωτεΐνες ονομάζονται λιποπρωτεΐνες. Υπάρχουν οι χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνες,(Low Density Lipoproteins, LDL) και οι υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνες (High Density Lipoproteins, HDL). Οι LDL μεταφέρουν χοληστερόλη από το ήπαρ σε άλλα όργανα και την εναποθέτουν στα αγγεία και αλλού. Έτσι η LDL χοληστερόλη οδηγεί σε αθηροσκλήρυνση. Αντίθετα οι HDL λιποπρωτεΐνες μεταφέρουν χοληστερόλη από άλλα όργανα στο συκώτι και έτσι η HDL χοληστερόλη προστατεύει από αθηροσκλήρυνση.

Ποιά είναι τα αίτια της υπερχοληστερολαιμίας

Η υπερχολεστερολαιμία προκαλείται από μια δίαιτα πλούσια σε λίπη, από έλλειψη άσκησης και παχυσαρκία, ενώ παίζει κάποιο ρόλο και η κληρονομικότητα. Σε κάποιες ιδιαίτερες μορφές υπερχολεστερολαιμίας, που ονομάζονται κληρονομικές υπερχοληστερολαιμίες, η κληρονομικότητα είναι το μόνο αίτιο και το άτομο αναπτύσσει υπερβολικά υψηλές τιμές χοληστερόλης από νεαρή ηλικία.

Πώς γίνεται η διάγνωση της υπερχοληστερολαιμίας

Μετά από λήψη αίματος, γίνεται μέτρηση των λιπιδίων στην κυκλοφορία. Για να γίνει η διάγνωση πρέπει η χοληστερόλη να υπερβαίνει ένα όριο. Το όριο αυτό υπολογίζεται λαμβάνοντας υπόψιν τον αριθμό των παραγόντων κινδύνου που έχει το άτομο για αθηροσκλήρυνση.
Καλό είναι τα λιπίδια του αίματος να μετρώνται τακτικά για να γίνει η διάγνωση έγκαιρα.
Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές χοληστερίνης
Ολική χοληστερίνη <200 dl="" mg="" p=""> LDL-χοληστερίνη <100 dl="" mg="" p=""> HDL-χοληστερίνη <40 dl="" mg="" p="">

Ποια είναι η θεραπεία της υπερχοληστερολαιμίας

Χωρίς φάρμακα
Η μείωση των τιμών χοληστερίνης του αίματος είναι εφικτή με αλλαγή του τρόπου ζωής και των διατροφικών συνηθειών του ατόμου. Συγκεκριμένα:
Απώλεια βάρους, ειδικά για τα παχύσαρκα άτομα, μειώνει τόσο την ολική χοληστερίνη, όσο και τα τριγλυκερίδια.
Πρέπει να ακολουθηθεί μια σωστή και υγιεινή διατροφή. Το μοντέλο της Μεσογειακής διατροφής κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος τα τελευταία χρόνια, καθώς πλήθος μελετών δείχνουν ότι οι κάτοικοι των περιοχών της Μεσογείου παρουσιάζουν σε πολύ χαμηλότερα ποσοστά, σε σχέση με εκείνους που ζουν στη Βόρεια Ευρώπη ή στην Αμερική, στεφανιαία νόσο. Παρά το γεγονός ότι πριν 30 χρόνια οι δείκτες γενικής θνησιμότητας των ενηλίκων Ελλήνων ήταν οι χαμηλότεροι στην Ευρώπη, γεγονός που είχε αποδοθεί ακριβώς στις διατροφικές τους συνήθειες, δυστυχώς τα τελευταία χρόνια η εισβολή του πρόχειρου φαγητού και η μεταβολή του τρόπου ζωής έχουν αλλάξει σημαντικά την εικόνα. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να περιοριστούν τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε κορεσμένο λίπος και χοληστερίνη, όπως το αρνί, το χοιρινό, τα μυαλά, τα εντόσθια, το ζαμπόν, το μπέικον, τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, το αβοκάντο, οι ξηροί καρποί, τα οστρακοειδή κ.λπ. Άπαχα ή ημιάπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα πρέπει να αντικαταστήσουν τα πλήρη, ενώ πρέπει να προτιμώνται τα όσπρια, το ψωμί, τα δημητριακά ολικής άλεσης, καθώς και τα φρούτα και λαχανικά.
Πρέπει να αποφεύγονται τα λιπαρά και να αφαιρείται το ορατό λίπος από τα τρόφιμα. Συνιστάται η χρήση μόνο ελαιολάδου για το μαγείρεμα. Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν στην αγορά τροφές εμπλουτισμένες με φυτικές στερόλες (γάλα, γιαούρτι, μαργαρίνη) οι οποίες μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ελάττωση των τιμών της χοληστερόλης.
Ποιά τρόφιμα πρέπει να προτιμώνται:
    • Άπαχα λευκά κρέατα (κοτόπουλο, γαλοπούλα)
    • Ψάρια (ιδιαίτερα σολωμός, τόνος, λαβράκι, τσιπούρα, σαρδέλα)
    • Όσπρια
    • Λαχανικά
    • Φρούτα (2-3 την ημέρα)
    • Υδατάνθρακες ολικής άλεσης (μαύρο ψωμί, ρύζι, μακαρόνια)
    Ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγονται:
    • Κόκκινο κρέας
    • Εντόσθια ζώων (συκώτι, νεφρά)
    • Δέρμα (πέτσα) πουλερικών
    • Κρόκος αυγού (μπορεί να είναι «κρυμμένος» σε σάλτσες, μαγιονέζα, γλυκά, πίτες)
    • Γλυκά, σοκολάτες, πατατάκια, γαριδάκια, πίτσα
  • Πρέπει να περιοριστεί η κατανάλωση αλκοόλ σε ποσότητα περίπου 10-30cm2 την ημέρα.
  • Η συστηματική σωματική άσκηση επίσης βοηθά σημαντικά, μειώνοντας την LDL-χοληστερίνη, αλλά κυρίως αυξάνοντας την HDL-χοληστερίνη. Πρέπει να ακολουθείται πρόγραμμα άσκησης (κατά προτίμηση αερόβιας – γρήγορο περπάτημα, ποδήλατο, κολύμβηση κ.λπ.) για περίπου μισή έως μία ώρα την ημέρα τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας και πάντως όχι λιγότερες από τρεις.
  • Απαιτείται διακοπή του καπνίσματος. Έχει διαπιστωθεί ότι το κάπνισμα ελαττώνει την «καλή» ΗDL – χοληστερίνη.
Με φάρμακα
Ο γιατρός είναι σε κάθε περίπτωση ο μόνος υπεύθυνος για να λάβει την απόφαση σε ποιον ασθενή και σε ποιο σημείο της υγιεινοδιαιτητικής παρέμβασης πρέπει να ξεκινήσει η χορήγηση της φαρμακευτικής αγωγής. Δε χρειάζεται όλοι οι ασθενείς που παρουσιάζουν υψηλές τιμές χοληστερίνης να ξεκινήσουν φαρμακευτική αγωγή. Αυτό εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τον κίνδυνο που παρουσιάζει ο συγκεκριμένος ασθενής για εμφάνιση στεφανιαίας νόσου και οξέων καρδιαγγειακών συμβαμάτων. Η φαρμακευτική θεραπεία κατά της χοληστερίνης χορηγείται, με ελάχιστες εξαιρέσεις, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής.http://www.healthpress.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου