Το λίπος μπορεί όχι μόνο να «καεί» αλλά και να εξατμιστεί

Το λίπος μπορεί όχι μόνο να «καεί» αλλά και να εξατμιστεί

Το λίπος μπορεί όχι μόνο να «καεί» αλλά και να εξατμιστεί

Ενδιαφέροντα ευρήματα από βιοχημικούς που μελέτησαν τον μεταβολισμό σε μικροσκοπικό επίπεδο


To λίπος είναι πιθανό να... εξατμίζεται



  Το σωματικός λίπος μπορεί όχι μόνο να «καεί» αλλά και να εξατμιστεί, υποστηρίζουν βιοχημικοί που μελέτησαν τον μεταβολισμό σε μικροσκοπικό επίπεδο, σύμφωνα με άρθρο στην επιθεώρηση «British Medical Journal». Προειδοποιούν πάντως ότι, αν θέλουμε να χάσουμε κιλά θα πρέπει να γυμναζόμαστε τακτικά για να διατηρούμε ένα υγιές βάρος, αφού ο υπεραερισμός από μόνος του δεν αρκεί.
Η πορεία του λίπους
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία κατέγραψαν την πορεία που ακολουθεί το λίπος για να εξέλθει από το σώμα. Όταν αυτό διασπάται συμβαίνει το εξής: οι χημικοί του δεσμοί αποδομούνται, μια διαδικασία που απελευθερώνει θερμότητα και δημιουργεί ενέργεια για τους μυς. Αλλά τα άτομα από τα οποία απαρτίζεται το λίπος παραμένουν και πολλά εξ αυτών εξέρχονται από το σώμα μέσω των πνευμόνων υπό τη μορφή διοξειδίου του άνθρακα.
Ως γνωστόν, το λίπος από τις τροφές αποθηκεύεται στον σώμα μας, στα λιποκύτταρα, υπό τη μορφή των τριγλυκεριδίων. Τα τελευταία απαρτίζονται από τρία είδη ατόμων: άνθρακα, υδρογόνο και οξυγόνο. Αυτό σημαίνει ότι όταν το λίπος αποδομείται, περίπου το ένα πέμπτο σχηματίζει νερό και τα τέσσερα πέμπτα διοξείδιο του άνθρακα. Το νερό αποβαλλεται από τα ούρα, τα κόπρανα, τον ιδρώτα, την αναπνοή, τα δάκρυα και άλλα σωματικά υγρά και αναπληρώνεται άμεσα δια της κατανάλωσης νερού.  Αλλά το εκπνεόμενο διοξείδιο του άνθρακα μπορεί να αντικατασταθεί μόνο από την κατανάλωση τροφής ή αφεψημάτων όπως οι χυμοί φρούτων.
Φάτε λίγο, κινηθείτε περισσότερο
Οι ερευνητές λοιπόν εξηγούν ότι «ενώ κανένα από τα παραπάνω στοιχεία δεν είναι καινούριο, είναι ανεξήγητο γιατί κανείς μέχρι σήμερα δεν είχε σκεφτεί να μελετήσει σε μικροσκοπικό επίπεδο την αποδόμηση του λίπους. Εμείς λοιπόν διαπιστώσαμε ότι οι πνεύμονες παίζουν καθοριστικό ρόλο, ως κυρίαρχο απεκκριτικό όργανο στην απώλεια βάρους». Υπολογίζουν λοιπόν ότι ένας μέσος άνθρωπος χάνει τουλάχιστον 200 γραμμάρια άνθρακα καθημερινά και σχεδόν το ένα τρίτο αυτού συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ύπνου.  Η αντικατάσταση μιας ώρας ύπνου με μέτριας έντασης άσκηση, όπως το τρέξιμο, συμβάλει στην αποβολή επιπλέον 40 γραμμαρίων άνθρακα από το σώμα, αυξάνοντας έτσι την συνολική ποσότητα στο ένα πέμπτο των 240 γραμμαρίων. Αρα για να μην παίρνουμε επιπλέον κιλά θα πρέπει να διατηρούμε σε ισορροπία αυτά που τρώμε προς αυτά που καίμε και εκπνέουμε. «Η απώλεια βάρους απαιτεί την απελευθέρωση του άνθρακα από τα λιποκύτταρα, άρα την εφαρμογή της συμβουλής ‘φάει λίγο, κινήσου περισσότερο», σημειώνουν οι επιστήμονες.http://www.tovima.gr

Η λίστα ιστολογίων μου