Σκολίωση: Πρωτοποριακή θεραπεία με μαγνητικό εμφύτευμα

Σκολίωση: Πρωτοποριακή θεραπεία με μαγνητικό εμφύτευμα

Μια 30χρονη γυναίκα από την Ιρλανδία, η οποία πάσχει από σκολίωση από τότε που ήταν μόλις 6 εβδομάδων, υποβλήθηκε σε πρωτοποριακή επέμβαση στην οποία εμφυτεύθηκε προηγμένης τεχνολογίας μαγνητική ράβδος για να διορθωθεί η καμπύλη της σπονδυλικής της στήλης.
Η Deirdre McDonnell από την πόλη Ντρογκέδα στην ανατολική ακτή της Ιρλανδίας είναι η πρώτη ενήλικη ασθενής στην οποία εμφυτεύθηκε το σύστημα ελέγχου μαγνητικής επέκτασης (MAGEC).
Η επιτυχής έκβαση της επέμβασης δίνει ελπίδα σε όλους τους ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε αλλεπάλληλα ανεπιτυχή και επίπονα επεμβατικά χειρουργεία με την ελπίδα να επανέλθει η σπονδυλική τους στήλη στη σωστή θέση.
Η McDonnell έλαβε διάγνωση για συγγενή σκολίωση περίπου ένα μήνα μετά τη γέννησή της. Η συγκεκριμένη μορφή σκολίωσης αφορά σε παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης λόγω μη φυσιολογικού σχηματισμού των σπονδύλων. Η ακριβής αιτιολογία της πάθησης παραμένει άγνωστη και δεν υπάρχουν επαρκή ερευνητικά δεδομένα που να αποδεικνύουν ότι είναι κληρονομική.
Η McDonnell είχε υποβληθεί στο παρελθόν σε οκτώ χειρουργικές επεμβάσεις και σε όλη της τη ζωή επαιρνε αναλγητικά για να αντέξει τον πόνο. Η πρωτοποριακή επέμβαση με τη μαγνητική ράβδο ήταν η τελευταία της ελπίδα, καθώς οι γιατροί δεν της έδιναν πάνω από 10 ακόμη χρόνια ζωής.
Η σπονδυλική της στήλη σχημάτιζε καμπύλη 130 μοιρών, σαν ένα μισοφέγγαρο, με αποτέλεσμα τα πνευμόνια της να μην έχουν τον απαραίτητο χώρο να αναπτυχθούν και να φτάσουν σε φυσιολογικό μέγεθος.
scoli2scoli1Η μέθοδος MAGEC σχεδιάστηκε το 2011 και μέχρι σήμερα είχε χρησιμοποιηθεί μόνο σε παιδιά, ως εναλλακτική στην πρότυπη θεραπεία με εμφύτευση ράβδου. Η μέθοδος MAGEC δεν επιβάλλει όμως την πραγματοποίηση πολλαπλών επεμβάσεων προς επιμήκυνση της ράβδου. Η ράβδος επιμηκύνεται σταδιακά με τη βοήθεια ειδικού τηλεχειριστηρίου (ERC), χωρίς να χρειάζεται γενική αναισθησία ή πραγματοποίηση τομής. Ειδικά σχεδιασμένοι μαγνήτες στο τηλεχειριστήριο επικοινωνούν με τους μαγνήτες στη ράβδο ώστε να μεταβάλλεται αυτοματοποιημένα το μήκος του εμφυτεύματος με το πάτημα ενός και μόνο κουμπιού.onmed.gr

Η λίστα ιστολογίων μου