Θανάσιμος ο συνδυασμός στρες και κατάθλιψης για τους καρδιοπαθείς

Θανάσιμος ο συνδυασμός στρες και κατάθλιψης για τους καρδιοπαθείς

Το στρες και η κατάθλιψη μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά επικίνδυνα για τους ανθρώπους που πάσχουν από καρδιολογικά προβλήματα, προειδοποιούν αμερικανοί επιστήμονες.
Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με σχεδόν 5.000 εθελοντές διαπίστωσαν πως όσοι είχαν ταυτοχρόνως τα υψηλότερα επίπεδα και των δύο, είχαν κατά 48% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα και να πεθάνουν στη διάρκεια των έξι ετών που τους παρακολουθούσαν.
Επιπλέον, αυτό ίσχυε ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία, το ιατρικό ιστορικό, το είδος της φαρμακευτικής αγωγής και τις συνήθειες των εθελοντών.
Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι «ο συνδυασμός του στρες με την σοβαρή κατάθλιψη δημιουργούν μία ψυχολογική δίνη που πολύ συχνά αποδεικνύεται ολέθρια», σημειώνουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes».
Στο πλαίσιο της μελέτης, οι εθελοντές δέχθηκαν τους ερευνητές στο σπίτι τους και απάντησαν σε αναλυτικά ερωτήματα αξιολόγησης της ψυχολογικής τους κατάστασης. Οι 274 (ή το 6%) από αυτούς είχαν το εντονότερο στρες και κατάθλιψη. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, ο κίνδυνος θανάτου δεν ήταν αυξημένος στους εθελοντές που είχαν μόνο έντονο στρες ή μόνο έντονη κατάθλιψη, αλλά μονάχα σε όσους είχαν ταυτοχρόνως και τα δύο.
Αυτό υποδηλώνει ότι «η διαχείριση του στρες πρέπει να ενταχθεί στα θεραπευτικά προγράμματα που συνιστώνται στους πάσχοντες από καρδιαγγειακά νοσήματα και τα οποία συχνά συμπεριλαμβάνουν διαχείριση της κατάθλιψης», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Καρμέλα Αλκαντάρα, ερευνήτρια στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια, στη Νέα Υόρκη. Πηγή: tanea.gr

Η λίστα ιστολογίων μου