Πότε πρέπει να χειρουργείται ο καταρράκτης ;

Πότε πρέπει να χειρουργείται ο καταρράκτης ;

Ο χρόνος της επέμβασης εξαρτάται από τις οπτικές ανάγκες του ατόμου. Εάν ο καταρράκτης δυσκολεύει ή απαγορεύει στο άτομο να συνεχίζει τις δραστηριότητες του (π.χ. ανάγνωση εφημερίδας, οδήγηση αυτοκινήτου, ράψιμο ) τότε είναι καιρός να αφαιρεθεί. Η παλιά αντίληψη “….. να ωριμάσει” δεν ισχύει πια, γιατί πλέον κάτι τέτοιο αυξάνει απλά τις πιθανότητες μετεγχειρητικών επιπλοκών.
Πως γίνεται η σύγχρονη χειρουργική του καταρράκτη;
Σήμερα οι επεμβάσεις καταρράκτη γίνονται με την ενστάλαξη αναισθητικών σταγόνων, χωρίς την εκτέλεση αναισθητικής ένεσης και η τεχνική που ακολουθείται είναι η φακοθρυψία. Από μια μικρή τομή 3 χιλιοστών το υλικό του καταρρακτικού φακού θρυμματίζεται με την βοήθεια υπερήχων και στην συνέχεια αναρροφάται. Στην θέση του θολερού φακού τοποθετείται ο ενδοφακός μέσω της ίδιας μικρής τομής και στερεώνεται στην μόνιμη θέση του. Η επέμβαση διαρκεί 15 με 20 λεπτά και τελειώνει χωρίς να χρειάζονται ράμματα.
Μετά την επέμβαση ο ασθενής μπορεί να φύγει από το νοσοκομείο και να πάει σπίτι του, όπου την ίδια μέρα αφαιρεί το βαμβακερό κάλυμμα που του έχει τοποθετηθεί μετεγχειρητικά και ξεκινά την ενστάλαξη κολλυρίων. Η πρώτη εξέταση γίνεται την επόμενη μέρα και μετά σε τρείς ημέρες. Άλλες δυο φορές μέσα στον πρώτο μήνα, οπότε και συνταγογραφούνται βοηθητικά γυαλιά εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.
Τι χρειάζεται πριν την εγχείρηση
Εκτός από τις γενικές εξετάσεις (αίματος, Η.Κ.Γ.) χρειάζεται και μια μέτρηση του αξονικού μήκους του βολβού με ένα ειδικό μηχάνημα υπερήχων για προσδιορισμό των διοπτριών του ενδοφακού που θα τοποθετηθεί. Η συγκεκριμένη μέτρηση είναι σημαντική διότι προσδιορίζει το αν ο ασθενής μετεγχειρητικά θα χρειαστεί γυαλιά. Ιδανικά, μετά την επέμβαση ο ασθενής δεν χρειάζεται γυαλιά.
Τι είναι ο ενδοφακός
Είναι ένας μικρός φακός από τεχνητό υλικό (ακρυλικός ή σιλικόνης ) ειδικά κατασκευασμένος για να αντικαθιστά τον θολωμένο φακό και γίνεται καλά ανεκτός από το μάτι.
Υπάρχουν διάφορα είδη και ποιότητες ενδοφακών και η σωστή επιλογή από τον θεράποντα ιατρό είναι σημαντική για την μετεγχειρητική όραση του ασθενούς. Η σύγχρονη τεχνολογία πλέον προσφέρει μια ευρεία γκάμα επιλογής από απλούς μεχρι αστιγματικούς και πολυεστιακούς φακούς. Οι τελευταίοι με την πρωτοποριακή τους τεχνολογία επιτρέπουν στον ασθενή να βλέπει καθαρά σε όλες τις αποστάσεις χωρίς την χρήση γυαλιών.
Υπάρχει περίπτωση να ξαναδημιουργηθεί καταρράκτης;
Σε ένα ποσοστό ασθενών δημιουργείται ο λεγόμενος δευτερογενής ψευδοκαταρράκτης. Αυτό οφείλεται στην θόλωση της οπίσθιας μεμβάνης του φακού (οπίσθιο περιφάκιο) η οποία περιορίζει την όραση σημαντικά. Με μια απλή εφαρμογή Laser στο ιατρείο το κέντρο αυτής της μεμβράνης σπάει και η όραση επανέρχεται στο φυσιολογικό.
Πότε μπορεί κάποιος να επανέλθει στις ασχολίες του και τι πρέπει να προσέχει μετά την επέμβαση;
Ο ασθενής θα πρέπει να αποφύγει τις πρώτες εβδομάδες την άρση βάρους , το σκύψιμο και οποιαδήποτε ασχολία που δυνητικά θα μπορούσε να προκαλέσει κάποια μόλυνση. Είναι επίσης ευνόητο, ότι θα πρέπει να αποφευχθεί ένα άμεσο χτύπημα στον χειρουργημένο οφθαλμό.
Επιπλέον,τις πρώτες ημέρες είναι σκόπιμη η αποφυγή νερού στα μάτια. Άμεσα ξεκινά η ενστάλαξη ενός αντιβιοτικού κολλυρίου με σταδιακά μειούμενη δόση για 4 εβδομάδες για προφύλαξη από τυχόν λοίμωξη και για βοήθεια επούλωσης του οφθαλμού. Η επούλωση επιτυγχάνεται κάπως διαφορετικά για τον κάθε ασθενή,αλλά οι περισσότεροι ασθενείς βλέπουν αρκετά καλά ώστε να επανέλθουν στις περισσότερες από τις συνήθεις δραστηριότητές τους την επόμενη κιόλας ημέρα.
Ποιο είναι το ποσοστό επιτυχίας στις επεμβάσεις του καταρράκτη;
Το ποσοστό επιτυχίας αυτών των επεμβάσεων είναι καταπληκτικά υψηλό (ξεπερνά το 97%).
Το τελικό αποτέλεσμα, δηλαδή το πόσο καλά θα βλέπει κανείς, εξαρτάται και από την γενικότερη κατάσταση του οφθαλμού.
Αν ο βυθός του ματιού ή η οπτική οδός έχουν υποστεί βλάβες από άλλες παθήσεις όπως π.χ. το γλαύκωμα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς, τότε αυτό βέβαια θα έχει επιπτώσεις και στην τελική όραση του ασθενούς.
Στις περιπτώσεις που το μάτι είναι φυσιολογικό τότε ο χειρουργηθείς βλέπει άριστα ! Προϋπάρχουσα μυωπία, αστιγματισμός ή υπερμετρωπία διορθώνονται είτε κατά την επέμβαση είτε μετεγχειρητικά ανάλογα με την κάθε περίπτωση.http://www.boro.gr

Η λίστα ιστολογίων μου