Όταν το παιδί μου είναι υπέρβαρο…

Όταν το παιδί μου είναι υπέρβαρο…


Τα παραπανίσια κιλά είναι ένα θέμα που αφορά και μικρούς και μεγάλους. Πολλοί γονείς έρχεστε αντιμέτωπου με το βάρος του παιδιού σας και τότε μπαίνουν τα ερωτήματα: «Πώς μπορώ να βοηθήσω το υπέρβαρο παιδί μου? «Τι πρέπει να κάνω και πώς να του μιλήσω;». Είναι σημαντικό να γνωρίζετε, ότι αν χειριστείτε αυτό το θέμα με άσκημο τρόπο, μπορεί να κάνετε τα πράγματα πιο δύσκολα για το παιδί σας.
Καταρχήν, αν το μικρό σας έχει παραπάνω κιλά, τότε να το ενθαρρύνετε να μοιραστεί τους προβληματισμούς και τις σκέψεις του μαζί σας. Ίσως να βιώνει ένα είδος bullying για το βάρος του στο σχολείο και να ντρέπεται να σας το πει. Μπορεί επίσης, να δυσκολεύεται να κάνει κάποιο άθλημα ή ίσως να επιλέγεται τελευταίο για τις ομάδες. Επίσης, μπορεί να αντιμετωπίζει δυσκολία όσο αφορά την επιλογή των ρούχων. Τα παραπάνω θέματα είναι κοινά μεταξύ των υπέρβαρων παιδιών και καλό είναι να τα συζητάνε με τους γονείς. Εξηγήστε του ότι, οι άνθρωποι έρχονται στο κόσμο σε διαφορετικά μεγέθη και ότι θα το δεχτούν και θα το αγαπούν ανεξάρτητα από τα κιλά του.
Ένα παιδί που είναι υπέρβαρο χρειάζεται τη στήριξη, την αποδοχή, την επιβεβαίωση και την ενθάρρυνση από τους γονείς του. Δεν υπάρχει λόγος να βάλετε το μικρό σας σε δίαιτα, ακόμα και αν έχει παραπάνω κιλά, γιατί με αυτό τον τρόπο μπορεί να του στείλετε το λάθος μήνυμα, ότι δεν είστε ευχαριστημένοι με το μέγεθος του. Τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα με παραδείγματα. Διδάξτε λοιπόν, στο δικό σας παιδί συνήθειες, που θα το βοηθήσουν να διατηρήσει μια υγιεινή διατροφή για το υπόλοιπο της ζωής του. Είναι σημαντικό να έχετε ως στόχο να επιβραδύνετε το ρυθμό αύξησης του βάρους του ή τουλάχιστον να μείνει στο τρέχον βάρος και όχι να χάσει απότομα κιλά, γιατί βρίσκεται στην ανάπτυξη. Μπορεί να χρειαστεί να έχετε αρκετή υπομονή και επιμονή, μέχρι το παιδί σας να μάθει να τρώει υγιεινά, όμως με τον καιρό και με τη δική σας βοήθεια θα υιοθετήσει πιο υγιεινές συνήθειες. Συνειδητοποιήστε ότι, όλες οι αλλαγές στη ζωή μας συμβαίνουν αργά.
Εξάλλου, δεν πρέπει να έχετε ως στόχο, να φτάσει το παιδί σας στην τελειότητα, αλλά να κάνει μικρά, σταθερά και αποτελεσματικά βήματα. Η διατροφική αλλαγή δεν πρέπει να γίνει απότομα. Για παράδειγμα δεν μπορεί το παιδί σας να πάει από τα fast food στο στήθος κοτόπουλου ή στα ψητά ψάρια με καρότα. Γι αυτό καλό είναι ως γονείς να αντιλαμβάνεστε τη κατάσταση και να κάνετε συγκεκριμένες αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες του παιδιού σας.http://www.jenny.gr

Η λίστα ιστολογίων μου