H Κόκκινη Λίστα των απειλούμενων ειδών μεγαλώνει

H Κόκκινη Λίστα των απειλούμενων ειδών μεγαλώνει

H Κόκκινη Λίστα των απειλούμενων ειδών μεγαλώνει

Ο κατάλογος των μελλοθανάτων του ζωϊκού βασιλείου διαρκώς μακραίνει αντί να περιορίζεται, υπογραμμίζουν οι ειδικοί
Αν η σημερινή κατάσταση συνεχιστεί, τα λιοντάρια θα υπάρχουν μόνο στους ζωολογικούς κήπους


Γκλαντ, Ελβετία 
Τα ζώα και φυτά που αντιμετωπίζουν κίνδυνο εξαφάνισης αυξήθηκαν το 2015 παρά τις δεσμεύσεις της διεθνούς κοινότητας για την προστασία της βιοποικιλότητας, δείχνει η τελευταία έκδοση της λεγόμενης Κόκκινης Λίστας. Ο κατάλογος των απειλούμενων ειδών μεγάλωσε εφέτος κατά περισσότερα από 300 είδη, ανεβάζοντας το σύνολο στα 22.784 είδη και φυτά - δηλαδή σχεδόν στο ένα τρίτο των ειδών που εξετάστηκαν.
Κρίσιμος κίνδυνος για το λιοντάρι
Τη λίστα συντάσσει η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), η οποία απέδωσε την αύξηση κυρίως στην απώλεια ενδιαιτημάτων, όπως για παράδειγμα η αποψίλωση δασών για τη δημιουργία υποδομών και καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Το λιοντάρι (Panthera leo) μπόρεσε να διατηρήσει τον ήπιο χαρακτηρισμό «ευάλωτο» κυρίως χάρη στις προσπάθειες προστασίας του στη Νότιο Αφρική. Ωστόσο ο πληθυσμός των λιονταριών στη Δυτική Αφρική περνά στην κατηγορία των ειδών που αντιμετωπίζουν «κρίσιμο κίνδυνο» λόγω απώλειας βιοτόπων και μείωση της διαθέσιμης τροφής εξαιτίας της δραστηριότητας των κυνηγών. «Ραγδαία μείωση» καταγράφεται και στον πληθυσμό της Ανατολικής Αφρικής, ο οποίος θεωρούνταν μέχρι πρόσφατα σχετικά υγιής.
Δεν έχει μειωθεί ο ρυθμός απώλειας
Όλα δείχνουν ότι η ανθρωπότητα δεν θα καταφέρει να πετύχει να «μειώσει σημαντικά» το ρυθμό απώλειας ειδών έως το 2020, έναν από τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας που προτάθηκε από τον ΟΗΕ και κέρδισε τη στήριξη σχεδόν 200 κυβερνήσεων το 2011.
«Δεν βρισκόμαστε σε καλό δρόμο» δήλωσε στο Reuters ο Κρεγκ Χίλτον-Τέιλορ, υπεύθυνος της Κόκκινης Λίστας στην IUCN. Υπάρχουν πάντως και παραδείγματα επιτυχίας, όπως η αύξηση του πληθυσμού του ιβηρικού λύγκα από τα 52 άτομα πριν από μια δεκαετία στα 156 ενήλικα άτομα σήμερα. Κλειδί για τη σωτηρία του είδους ήταν η επαναφορά του πληθυσμού κουνελιών που αποτελούν τη βασική πηγή τροφής του, το πρόγραμμα αναπαραγωγής σε συνθήκες αιχμαλωσίας και τα μέτρα κατά της λαθροθηρίας.
Ορχιδέες στο «κόκκινο»
Κίνδυνο εξαφάνισης, τονίζει ο Χίλτον-Τέιλορ, αντιμετωπίζουν ακόμα και είδη με οικονομική σημασία, όπως οι ασιατικές ορχιδέες της υποοικογένειας Cypripedioideae: και τα 84 γνωστά είδη απειλούνται λόγω της απώλειας βιοτόπων αλλά και της συλλογής τους από τη φύση ως καλλωπιστικών φυτών. Απειλούμενα είναι επίσης εννέα από τα 17 είδη στην οικογένεια του τεϊόδεντρου. Όπως προειδοποίησε ο Χίλτον Τέιλορ, «η απώλεια αυτών των ειδών θα μείωνε τη γενετική ποικιλότητα του τσαγιού», καθώς αυτά τα «εναλλακτικά» φυτά θα μπορούσαν να υποκαταστήσουν το τσάι σε περίπτωση μεγάλων περιβαλλοντικών αλλαγών.http://www.tovima.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου