Λιγότερες από 1 στις 150 οι πιθανότητες για οριστική απώλεια βάρους

Λιγότερες από 1 στις 150 οι πιθανότητες για οριστική απώλεια βάρους

Η είδηση που ακολουθεί είναι ανησυχητική για τους παχύσαρκους ενήλικες - ιδίως για τους άντρες - που προσπαθούν να χάσουν τα περιττά τους κιλά.
Μία νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι οι πιθανότητες να ανακτήσει φυσιολογικό βάρος ένας παχύσαρκος άντρας είναι μία στις 210, ενώ για τις παχύσαρκες γυναίκες είναι μία στις 124.
Αν μάλιστα πάσχει κάποιος από κακοήθη (νοσογόνο) παχυσαρκία, δηλαδή έχει Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) πάνω από 40, οι πιθανότητες επιτυχίας είναι ακόμα λιγότερες.
Τουλάχιστον, όμως, άντρες και γυναίκες έχουν αρκετές πιθανότητες να χάσουν έστω το 5% του σωματικού βάρους τους - κάτι που είναι απαραίτητο για να προστατεύσουν την υγεία τους και να αποφύγουν προβλήματα όπως ο διαβήτης.
Οι επιστήμονες που πραγματοποίησαν τη μελέτη λένε ότι έχουν αποτύχει οι υπάρχουσες στρατηγικές για τη θεραπεία της παχυσαρκίας και ζητούν την εφαρμογή εκτεταμένων πολιτικών για να αποτρέπεται εξ αρχής η εμφάνισή της.Η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Δημοσίας Υγείας» (AJPH), βασίσθηκε σε 76.704 παχύσαρκους άντρες και σε 99.791 παχύσαρκες γυναίκες.
Κανένας από τους εθελοντές δεν είχε υποβληθεί σε εγχείρηση για αδυνάτισμα.
Στη διάρκεια 9 ετών, 1.283 παχύσαρκοι άντρες και 2.245 γυναίκες είχαν ανακτήσει φυσιολογικό βάρος.Οι ερευνητές από το King’sCollegeτου Λονδίνου (KCL) και την London School of Economics (LSE) υπολόγισαν ότι αυτό σημαίνει πως η ετήσια πιθανότητα επιτυχούς αδυνατίσματος ήταν 1 στις 210 για τους άντρες και 1 στις 124 γυναίκες με απλή παχυσαρκία (ΔΜΣ πάνω από 30).
Για τα άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία, όμως, οι αντίστοιχες πιθανότητες ήταν 1 στις 1.290 για τους άντρες και 1 στις 677 για τις γυναίκες.
Αντίστοιχα, οι πιθανότητες να χάσουν το 5% του σωματικού βάρους τους ήταν 1 στις 8 για τους άντρες και 1 στις 7 για τις γυναίκες.
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «οι στρατηγικές του περιορισμού των προσλαμβανομένων θερμίδων και της αύξησης της φυσικής δραστηριότητας δεν είναι αποτελεσματικές για την απόκτηση και διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Άλισον Φίλντς, από το KCL.«Επομένως η καλύτερη πιθανότητα κατά της παχυσαρκίας είναι να δοθεί η έμφαση στην πρόληψή της».Ο ΔΜΣ υπολογίζεται όταν διαιρέσουμε το νυν βάρος μας (σε κιλά) με το τετράγωνο του ύψους μας (σε μέτρα). Οι τιμές από 30 έως 34,99 σημαίνουν πρώτου βαθμού παχυσαρκία, από 35 έως 39,99 είναι δεύτερου βαθμού παχυσαρκία (υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία και από 40 και πάνω σημαίνουν νοσογόνος παχυσαρκία, δηλαδή η υγεία κινδυνεύει πάρα πολύ - και όσο πιο ψηλός είναι ο ΔΜΣ, τόσο το χειρότερο.Πηγή: tanea.gr

Η λίστα ιστολογίων μου