«Μαγικός» χρυσός εξαφανίζει αντικείμενα

«Μαγικός» χρυσός εξαφανίζει αντικείμενα

«Μαγικός» χρυσός εξαφανίζει αντικείμενα

Νέος μανδύας αορατότητας κάνει αθέατα τα αντικείμενα που σκεπάζει
Τρισδιάστατη απεικόνιση του νέου αόρατου μανδύα που χρησιμοποιεί τον χρυσό για να κάνει αόρατα τα αντικείμενα που σκεπάζει. Τα κόκκινα βέλη προσομοιώνουν το φως το οποίο πέφτει πάνω στον μανδύα αλλά εμποδίζεται να διεισδύσει σε αυτόν και απομακρύνεται αφήνοντας αθέατο το περιεχόμενο του.


 
Ερευνητές στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν να δημιουργήσουν έναν υπερβολικά λεπτό και ευπροσάρμοστο μανδύα αορατότητας, ο οποίος μπορεί να «σκεπάζει» αντικείμενα σαν δέρμα και να αλλοιώνει την εξωτερική εμφάνισή τους ή να τα εξαφανίζει. Θα χρειαστούν όμως πέντε έως δέκα χρόνια, εωσότου υπάρξουν πρακτικές εφαρμογές του μανδύα.
Οι εφαρμογές
Τον νέο μανδύα ανέπτυξαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ και του Εθνικού Εργαστηρίου Λόρενς Μπέρκλεϊ του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ.Αν και είναι πρόωρο ακόμη να υπάρξουν πρακτικές εφαρμογές ενός τέτοιου μανδύα, αλλά μελλοντικά θα μπορούσαν να υπάρξουν πολλές, όπως σε οπτικά τηλεσκόπια πολύ υψηλής ανάλυσης, σε πολύ γρήγορους οπτικούς υπολογιστές, σε τρισδιάστατες οθόνες, σε ρούχα (που π.χ. θα κρύβουν την κοιλίτσα κάποιου!), σε μάσκες προσώπου (θα γίνουν παρελθόν οι ρυτίδες!) και, ασφαλώς, σε στρατιωτικές εφαρμογές, εξαφανίζοντας στρατιώτες ή τζιπ και ολόκληρα αεροπλάνα.
Ο νέος μανδύας-δέρμα μπορεί να πάρει το σχήμα του όποιου αντικειμένου και να το αποκρύψει από το ορατό φως. Προς το παρόν, το «τρικ» πετυχαίνει μόνο με μικροσκοπικά αντικείμενα, αλλά μελλοντικά μπορεί να βελτιωθεί, ώστε να κρύβει και πολύ μεγαλύτερα πράγματα.
Τα συστατικά του
Ο μανδύας έχει πάχος μόλις 80 νανομέτρων (δισεκατομμυριοστών του μέτρου) και μπορεί να εξαφανίσει αντικείμενα με μέγεθος μερικών βιολογικών κυττάρων και διαστάσεις 36 επί 36 μικρομέτρων (εκατομμυριοστών του μέτρου). Η επιφάνειά του μανδύα, που αποτελείται από νανο-αντένες χρυσού και έχει υποστεί την κατάλληλη επεξεργασία προκειμένου να αποδιώχνει από πάνω του τα κύματα του φωτός και έτσι το αντικείμενο να μην γίνεται ορατό στον παρατηρητή.
«Είναι η πρώτη φορά που ένα τρισδιάστατο αντικείμενο οποιουδήποτε σχήματος έχει εξαφανιστεί από το ορατό φως» αναφέρειο Σιάνγκ Ζανγκ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας ο οποίος θεωρείται αυθεντία διεθνώς στα μετα-υλικά, δηλαδή σε τεχνητές νανοδομές, που έχουν ηλεκτρομαγνητικές και οπτικές ιδιότητες ανύπαρκτες στη φύση. Το επίτευγμα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature».http://www.tovima.gr

Η λίστα ιστολογίων μου